Artrose

Artrose:

Artrose is een “aandoening” van een gewricht, dit kan in principe elk gewricht zijn maar knie, heup en schouder zijn het vaakst aangedaan. Een gewricht bestaat uit 2 of meer botten die aan de uiteinden met kraakbeen zijn bekleed. Dat kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichtsvlakken soepel over elkaar heen glijden en dat druk op de gewrichten geen pijn doet. Bij artrose neemt de kwaliteit (en/of kwantiteit) van het kraakbeen af, hierdoor schuift het gewricht niet meer goed en wordt pijnlijk.

Normaal verschijnsel:

Ieder ouder wordend mens heeft artrose. Boven de 30 jaar kan artrose al ontstaan en dat neemt met de jaren toe, dat is een normaal verschijnsel. Vandaar dat het woord aandoening hierboven ook tussen aanhalingstekens staat. Een röntgenfoto van een knie van een 60-jarige zal dus sowieso artrose laten zien, ook bij mensen zonder klachten. Als die zelfde persoon een maand later knieklachten ontwikkelt is het dus zeer de vraag of deze klachten wel het gevolg zijn van de artrose. Zelfs de mate van artrose zegt niks over de klachten. Er zijn mensen met forse artrose die geen klachten hebben en mensen met milde artrose die juist wel klachten hebben.

Symptomen:

  • Het belangrijkste symptoom is pijn. Deze pijn ontstaat bij belasting van het aangedane gewricht. Zo zullen mensen met artrose-klachten liever fietsen dan wandelen. Ook startpijn is een bekend verschijnsel. Mensen met artrose hebben vaak moeite met op gang komen ‘s ochtends en na lang zitten, het gewricht is dan stijf en pijnlijk.
  • De beweeglijkheid van het gewricht neemt ook vaak af, buigen en strekken lukt niet meer volledig.
  • Aangedane gewrichten kraken vaak meer bij bewegen. Andersom wil niet zeggen dat krakende gewrichten artrose hebben!
  • Het gewricht kan wat ontstoken raken, het voelt daardoor warm aan en kan opzwellen. Dit is geen ontsteking waar u ziek van wordt maar een zogeheten “steriele” ontsteking. Heeft u wel koorts en voelt u zich ziek dan is er waarschijnlijk sprake van een artritis. Een artritis is een reden om de huisarts te bezoeken.
  • Het lichaam kan op de zere plek wat extra bot aanmaken, dit kan een standsverandering opleveren. Hierdoor kunnen benen maar ook vingers krom gaan staan.

De klachten spelen vaak op in periodes. U heeft dan veel last terwijl u een maand later weer minder last heeft.

Beweging:

Al deze symptomen kunnen er toe leiden dat u steeds minder gaat doen; bewegen doet immers pijn en gaat niet gemakkelijk. Dit leidt echter juist tot verzwakking van het kraakbeen en tot meer artrose. Het is derhalve aan te raden om juist te blijven bewegen, echter wel gedoseerd. Zo is fietsen een erg prettige en goede beweging, u zou dus meer kunnen gaan fietsen in plaats van wandelen. Als het gewricht dan weer wat rustiger is kunt het wandelen eventueel weer oppakken.

Behandeling:

De behandeling zal er in de eerste plaats op gericht zijn om de beweeglijkheid te verbeteren. Verder kunnen oefeningen de gewrichten weer soepel maken en er voor zorgen dat het gewricht beter belastbaar wordt. Eventueel kunt u met uw huisarts bespreken of pijnstillers voor u zinvol zijn. Als de klachten langere tijd uw dagelijks functioneren belemmeren dan kan een orthopeed uiteindelijk kijken of een prothese voor u een oplossing is. Dit kan echter alleen als al het andere niet geholpen heeft.

Fysiotherapie:

Zoals gezegd kan de fysiotherapeut u informeren over de klacht, adviezen geven, de beweeglijkheid verbeteren en oefeningen met u doen. Sinds 1 januari 2018 valt fysiotherapie bij artrose van de heup en knie onder de basisverzekering (12 behandelingen). U moet dan wel een verwijzing van uw huisarts of specialist hebben. Deze vergoeding vallen overigens wel onder het eigen risico.